Chat with us, powered by LiveChat

Aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar is een automatisch werkende schakelaar die een elektrotechnische installatie spanningsloos maakt, zodra een lekstroom vanaf een bepaalde grootte optreedt. Met lekstroom wordt het lekken van stroom bedoeld. Bijvoorbeeld als er een draadje in je wasmachine is losgeraakt en de stroom weglekt via de behuizing. De aardlekschakelaar schakelt op dat moment automatisch uit en zorgt ervoor dat je geen elektrische schok krijgt als je de wasmachine aanraakt.


Wat zijn installatieautomaten en aardlekautomaten

Naast een of meerdere aardlekschakelaars, bevinden zich in je groepenkast ook installatieautomaten. Deze onderbreken het elektrische circuit als er een te hoge stroom door de installatie loopt, bijvoorbeeld als gevolg van kortsluiting of overbelasting.

Aardlekschakelaars en installatieautomaten zijn overigens niet te verwarren met aardlekautomaten. Een aardlekautomaat is in feite een aardlekschakelaar en een installatieautomaat ineen. Deze beveiligt de elektrotechnische installatie tegen zowel een te hoge lekstroom, als tegen overstroom als gevolg van overbelasting of kortsluiting.


Hoeveel aardlekschakelaars heb ik minimaal nodig

Sinds 2005 is het in nieuwe installaties verplicht om minimaal twee aardlekschakelaars te installeren (bij meer dan twee eindgroepen). Hierdoor heb je namelijk in het geval van calamiteiten, in ieder geval op een deel van de installatie nog spanning (en dus licht). Dat maakt het eenvoudiger je woning of het pand te verlaten, bijvoorbeeld bij brand.

De 2-polige aardlekschakelaars worden toegepast in een 1 fase groepenkast, maar ook in een 3 fase groepenkast. Op de 2-polige varianten worden installatieautomaten aangesloten. De 4-polige aardlekschakelaars worden toegepast in een 3 fase groepenkast, om krachtgroepen op aan te sluiten.


Aantal groepen per aardlekschakelaar

Er mogen maximaal 4 groepen achter één aardlekschakelaar worden geplaatst. Hierbij maakt het niet uit of de groepen 2- of 4-polig (1-fase of 3-fasen) zijn uitgevoerd.