Chat with us, powered by LiveChat

Rookmelders & Koolmonoxide melders

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Als je wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn van levensbelang, en niet alleen als je slaapt! Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans heb je om je huis veilig te verlaten.


De gevaren van koolmonoxide?

Koolmonoxide is een kleurloos, reukloos en smaakloos gas dat vrijkomt bij een onvolledige verbranding van organische stoffen. Het kan ontstaan bij slecht onderhouden of functionerende geisers, kachels en CV-installaties. Regelmatig komt het voor dat koolstofmonoxide ontsnapt bij nieuwe CV-ketels die niet goed zijn geïnstalleerd. Verkeerde stookgewoonten en een slechte schoorsteen kunnen ook tot een ophoping van CO leiden. Ook bij brand is de kans op een CO-vergiftiging hoog.

Een koolmonoxidemelder detecteert koolmonoxide en zorgt ervoor dat je op tijd gewaarschuwd wordt voor dit giftige gas. Een goede koolstofmonoxidemelder die op de juiste plek bevestigd wordt, kan levens redden door op tijd te alarmeren voor dit gevaarlijke gas.