Chat with us, powered by LiveChat

Rookmelders

De beste rookmelder voor jou

Rookmelders zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en prijsklassen. Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Het Europese keurmerk EN 14604 houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht. Wij verkopen uitsluitend goedgekeurde rookmelders.

Let er bij de aanschaf op of de rookmelder werkt op batterijen die jaarlijks vervangen moeten worden of dat er een batterij in de melder zit die vijf of tien jaar meegaat. Een rookmelder met een batterij die meerdere jaren werkt, is bij aanschaf wel duurder maar levert veel gemak omdat je niet steeds weer een nieuwe batterij hoeft te plaatsen.


Waar plaats je een rookmelder?

Een rookmelder moet aan het plafond en bij voorkeur in het midden van de ruimte worden geplaatst. Daarnaast dien je rekening te houden met de maximale bewakingsoppervlakte van een melder. Deze bedraagt 80 m2 waarbij de grootste afstand tussen een willekeurig punt op het plafond en de rookmelder niet groter mag zijn dan 6,7 m (of 7,5 m indien de ruimte niet breder is dan 3 m).

De afstand tussen de rookmelder en de wand dient minimaal 50 cm te bedragen. Daarnaast moet een brandmelder minimaal 50 cm uit een hoek geplaatst worden. Dit moet omdat anders rook de melder moeilijk kan bereiken en daarmee kostbare (vlucht-)tijd verloren gaat. Indien zich aan het plafond obstakels (zoals balken) bevinden die meer dan 15 cm onder het plafond uitsteken dan moeten deze obstakels als wanden worden beschouwd. Bij schuine plafonds in ruimtes met een hoogte tot 5 meter dient de rookmelder horizontaal en afhankelijk van de dakhelling op een bepaalde afstand vanuit de nok geplaatst te worden. Dit kan met behulp van een pendel.

Plaats de rookmelder niet bij een ventilator, ventilatieopening boven de verwarming of tochtige plekken. Installeer de rookmelder liever niet in direct zonlicht of op plaatsen die worden bedekt door gordijnen of andere obstructies. Lees ook de tips van de Brandweer over het juist plaatsen van een rookmelder.