Chat with us, powered by LiveChat

LED dimmer

Op zoek naar een LED dimmer voor het dimmen van LED lampen?

LED lampen zijn de modernste lampen. Ze zorgen voor een nieuwe definitie van licht en vergeleken met conventionele lampen verbruiken ze slechts een vijfde van de energie. Als je LED lampen goed wilt laten dimmen dan heb je een dimmer nodig die LED ondersteunt. Voor LED lampen zijn speciale LED dimmers ontworpen. Het is belangrijk dat je een gedegen kwaliteit LED lampen toepast welke kunnen dimmen volgens de standaarden die wij in Europa hanteren.

56 Artikel(en)
view_list
56 Artikel(en)
view_list


LED dimmers

Dimbare LED lampen kunnen met de juiste LED dimmer mooi gedimd worden. Welke LED dimmer je nodig heeft voor het dimmen van je LED lampen is afhankelijk van het type lichtbron en of driver. De driver van de LED lamp is bepalend welke dimmer de meest geschikte keuze is.

Kies de juiste LED dimmer passend bij het voltage van je LED lamp. Meest voorkomend is een fase aan of afsnij dimmer. Maar als je werkt met losse LED drivers dan komt Dali of 1-10V ook voor.

TIP: kijk eerst of de lampen die je wilt dimmen dimbaar zijn. Dit is namelijk niet in alle gevallen mogelijk.

Fase aan of afsnij LED dimmer (RLC)

Wanneer er op een dimmer de letters R, L, C staan aangegeven gaat het om een dimmer die zowel over een fase-afsnijdende als een fase-aansnijdende dimmethode beschikt. Dit type dimmer is dan ook geschikt voor vrijwel alle soorten (dimbare) verlichting. Kijk wel goed naar het maximale vermogen.

R-dimmer
De resistieve dimmer is geschikt voor gloeilampen en 230 volt halogeenlampen.

L-dimmer
De inductieve dimmer is geschikt voor gloeilampen en 230 volt halogeenlampen. Sommige van deze dimmers kunnen ook LED-verlichting dimmen, maar dat moet dan specifiek vermeld staan.

C-dimmer
De capactieve dimmer is geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen-, 12 volt halogeen-, dimbare LED-lampen en dimbare spaarlampen

Voorbeeld van een goede en meest verkochte fase aan en afsnij dimmer is de Busch-Jaeger 6523U-102 Draaidimmer Inbouw LED 2-100W.


DALI dimmer

Dali protcol is een universele interface-standaard voor dimbare elektronische voorschakelapparaten, die meer functionaliteit en meer gebruiksgemak bieden dan ieder andere vorm van aansturing en dimmen. Schakelen en dimmen worden via de stuurkabel uitgevoerd. Voordeel van Dali is dat je altijd weet dat het perfect dimt.


LED dimmer kopen

Voor het dimmen van LED moet je een dimmer hebben dat rekening houdt met het zeer lage wattage van LED. Als je een oudere dimmer in huis hebt dan is de kans groot dat je een fase aansijdende dimmer hebt. Het kan zijn dat deze niet goed werkt met LED en dan dien je deze te vervangen. Je hebt LED dimmers die 2 of 3 draads geschakeld dienen te worden. Als je kiest voor 3 draads aansluiting dan dien je de nul leiding (blauwe draad) aan te sluiten. Heb je deze niet zitten dan moet je een 2 draads aansluiting nemen.

Een ander punt waar je op moet letten is dat je LED dimmer moet passen in je huidige schakelmateriaal. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een LED dimmer binnen het merk schakelmateriaal wat reeds geïnstalleerd is. Je kunt namelijk de merken niet onderling uitwisselen. Mocht de dimmer helemaal vrij hangen dan kun je een willekeurige LED dimmer nemen. Hou er wel rekening mee dat je apart de afdekplaat en afdekraam dient aan te schaffen.

Kortom als je led lampen niet goed dimmen op je huidige dimmer of als je nog geen dimmer hebt dan zijn er fase aansnijdende dimmers welke geschikt zijn gemaakt voor LED lampen en LED dimmers. Bij fase aansnijdende dimmers kun je meestal het vervangede wattage hanteren van de ledlamp. Dit kan wel per merk ledlamp verschillen. Bij een LED dimmer dien je het werkelijk vermogen van de ledlamp te hanteren. Lees altijd goed de omschrijvingen van de ledlamp en dimmer en bepaal hiermee welke dimmer geschikt is voor jouw situatie.