Chat with us, powered by LiveChat

Dimmers

Gira dimmers zijn kwaliteit bij uitstek

Gira biedt een groot assortiment dimmers voor het dimmen van diverse lichtbronnen. Door een grote keuze van apparaten en opzetstukken in verschillende designvarianten kan iedere dimmer passend bij je interieur worden geïnstalleerd. Gira dimmers stel je altijd samen met Gira schakelmateriaal. 


 

Welke Gira dimmer heb ik nodig?

Het is belangrijke om de juiste Gira dimmer te kiezen voor de juiste lamp. Bij ons kan je kiezen uit:
- LED dimmers
- Universele dimmers
- Gloeilamp dimmers
- Dali dimmers
- LV dimmers
- TL lampen dimmers


Voordeel van een universele Gira dimmer

Een Gira universele LED dimmer is geschikt voor het dimmen van verschillende lichtbronnen, zoals LED lampen, gloeilampen, HV halogeen lampen en nog veel meer. Deze past zich ook automatisch aan bij de belasting passende dimprincipes, de bekende fase aan- of fase afsnijding. Ideaal dus!


Waar je op letten bij aankoop van een Gira dimmer

Faseaansnijding
Bij het faseaansnijdings principe blokkeert de dimmer de stroomtoevoer naar de lamp aan het begin van elke halve periode van de sinusvormige spanning. Hij is niet-geleidend. Pas na afloop van een instelbare vertragingstijd wordt de elektronische schakelaar in de dimmer doorgeschakeld en worden de aangesloten lampen van stroom voorzien. Met de volgende nuldoorgang wordt de stroom gewist en de lamp uitgeschakeld.
Dit proces wordt in elke halve periode herhaald, dus 100 keer per seconde. De lichtsterkte van de aangesloten lichtbron kan traploos worden ingesteld via de vertragingstijd.

Het faseaansnijdingsprincipe is geschikt voor ohmse en inductieve lasten, gloeilampen of laagvolt-halogeengloeilampen met conventionele (gewikkelde) trafo. Bovendien zijn er ledlampen die speciaal zijn vrijgegeven voor het dimmen volgens het faseaansnijdingsprincipe.

Faseafsnijding
Bij het faseafsnijdingsprincipe worden de lampen in de nuldoorgang van de halve periode van de sinusspanning ingeschakeld en na een instelbare vertragingstijd weer uitgeschakeld. Het voordeel hiervan is dat bij het inschakelen geen stoorspanningen ontstaan omdat de spanning op dat tijdstip gelijk is aan nul.

Het faseafsnijdingsprincipe is geschikt voor alle gloeilampen en lasten met een capacitief ingangsgedrag, bijv. elektronische transformatoren. Bovendien zijn er ledlampen die alleen geschikt zijn voor het faseafsnijdingsprincipe. Dit zijn bijvoorbeeld lampen die een condensator (bijv. voor onderdrukking van radiostoringen) aan de ingangszijde bezitten. Als deze ontladen is, werkt hij bij het inschakelen voor een korte tijd als een kortsluiting. Dit effect zou bij faseaansnijding door de steile inschakelflanken hoge stroompieken veroorzaken.

Vermogensreductie afhankelijk van montageplaats
Naast de compatibiliteit van de lichtbron en eventueel de voorschakelapparaten, moet verder rekening worden gehouden met de geplande montagepositie.

Omdat dimmers een hoger dissipatievermogen ontwikkelen dan relais, moet extra aandacht worden geschonken aan de warmte die bij de dissipatie ontstaat. Om schade te voorkomen, moet de ontstane warmte veilig worden afgevoerd. De warmte wordt meestal via de montageplaat in de wand afgevoerd. Als deze mogelijkheid ontbreekt omdat de dimmer bijvoorbeeld in een opbouwdoos of in een hollewanddoos in gipsplaten is geïnstalleerd, moet de nominale belasting worden gereduceerd.

Dali
DALI staat voor ’Digital Addressable Lighting Interface’ en is een standaard voor digitale gegevensoverdracht tussen componenten van een verlichtingsinstallatie. DALI is begin 21ste eeuw ontwikkeld en heeft de 1 – 10 V-technologie in gebouwen grotendeels afgelost. Het doel was een eenvoudig toe te passen interface in een systeem te creëren met lage componentenkosten.

DALI biedt de volgende functies en mogelijkheden:
- schakelen en dimmen vanaf verschillende bedieningspunten
- apparaten van verschillende types en fabrikanten vertonen hetzelfde dimgedrag
- genormeerde dimgrafieken voor aanpassing aan de ooggevoeligheid
- keuze tussen lineair en logaritmisch dimgedrag
- schakelproces wordt naar het elektronische voorschakelapparaat (VSA) verplaatst (geen slijtage meer in het relais; geen dimensioneren van schakelstromen vereist; geen aparte zekeringen)
- scènebesturing
- doelgericht aannemen van waarden
- gecoördineerde fading tussen scènes
- individuele besturing, groeps- of centrale besturing
- witpunt tijdens het bedrijf instelbaar (Tunable White, TW)
- kleurregeling (’color control’)

DALI is zeer geschikt voor multifunctionele ruimtes of kantoorruimtes, bijvoorbeeld kantoortuinen alsook cursus- of presentatieruimtes en productiehallen


Gira dimmers kopen?

Met de Gira dimmers kan de lichtsterkte van lampen comfortabel worden geregeld voor een individuele lichtsfeer en lager energieverbruik. Met de kwaliteit van Gira kan je een sterk en goed product verwachten. Bekijk hieronder ons ruime dimmer assortiment of bekijk al het andere Gira schakelmateriaal. Als je vragen hebt kan je gerust contact met ons opnemen!