Chat with us, powered by LiveChat

Gira KNX RF

Het Gira KNX-RF systeem (RF= Radio Frequency (radiofrequentie) is gebaseerd op een fabrieksonafhankelijke, draadloze KNX-standaard (868 MHz), waarmee bestaande KNX-instalaties kunnen worden uitgebreid.

Mobiele handzenders maken de eenvoudige bediening van de intelligente KNX-gebouwfuncties mogelijk via 'afstandsbedieing'. KNX RF-tastsensoren kunnen overal worden gemonteerd waar een bedieningspunt vereist is, of dat nu op steen, beton, hout, glas of op meubels is.

KNX RF-apparaten kunnen via mediakoppelaars met bekabelde KNX-installaties worden verbonden. Daarnaast of als alternatief kunnen geschikte KNX RF-actuoren direct door KNX RF-zenders worden aangestuurd. Terwijl KNX TP-apparaten (TP= Twisted Pair (getwist paar)) daar worden verbonden, waar kabels liggen, is men bij de montage van KNX RF-tastsensoren en -handzenders onafhankelijk van de kabels, omdat de RF-zenders van Gira op batterijen werken.

KNX RF-componenten bezitten een zend- en een ontvangsmodule en zijn bidirectioneel. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk, naast de bedieingspunten te tonen of statusindicaties op de RF-bedieningspunten te tonen of statusmeldingen bij actuatoren mogelijk te maken.

De inbedrijfstelling van KNX RF-componenten vindt direct plaats door middel van ETS versie 5 of hoger. Extra software of een gateway zijn niet nodig. De koppeling van de KNX RF-apparaten aan een TP-installatie vindt plaats met behulp van een KNX RF/TP-mediakoppelaar. Deze is noodzakelijk en moet, net als de gira KNX RF-apparaten, aan de standaard KNX RF1.R (s-Mode) voldoen.

Apparaten van andere fabrikanten, die eveneens aan de standaard KNX RF 1.R (s-Mode) voldoen, zijn compatibel met elkaar. Vaak worden om marketingredenen voor hetzelfde KNX RF-systeem verschillende namen of productaanduidingen gebruikt. De onderstaande aanduidingen duiden soms ook gecombineerd, in principe producten van dezelfde KNX-standaard aan.